Sütemény receptek

A Mátra 115-ön sütemény (vagy valami finom ehető dolog) lesz a nevezési díj. Ha esetleg nincs még bevált recepted, amit Mátra 115 előtt szoktál megvalósítani, akkor innen meríthetsz ötleteket.

Gyors almás sütemény

Hozzávalók: 3 tojás 15 dkg cukor vagy pár kanál méz 30 dkg liszt 1/2 csomag sütőpor 30 dkg reszelt alma fahéj esetleg csokidarabok is Elkészítés: A tojást a cukorral vagy mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a reszelt almát. Alaposan összekeverjük. Őzgerinc formában megsütjük. Hidegen fahéjas porcukorral megszórjuk. Megjegyzés: A reszelt almát a levével együtt tesszük a tésztához, mert ez adja a nedvesség nagy részét.

Fahéjas-csokis keksz

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 40 dkg liszt átszitálva 16 dkg barna cukor 1/2 tk. só 1/2 tk. őrölt fahéj 16 dkg csoki (pl. étcsoki és fehér csoki vegyesen apróra vágva) 2 tojás 20 dkg vaj A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel tésztává gyúrom. A sütőt közben előmelegítem 180 fokra, egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából diónyi darabokat veszek, golyóvá formázom, majd a tepsire téve egy villával kicsit kilapítom őket. Végül hagyományos üzemmódban kb. 15 perc alatt készre sütöm a kekszeket (akkor jó, ha az alja már szép barna, de a teteje még világos, így nem lesz a végén betonkemény).

Lepény

15g élesztő 2,5 dl langyos víz 3 teáskanál cukor vagy méz fahéj 40 dkg liszt 12,5 dkg túró (ez elhagyható, akkor kicsit több liszt kell) 1 tk. só 0,5 dl olívaolaj valami fonomságot jó még belegyúrni (alama, szőlő ) A lisztet, túrót, sót, cukrot összekeverem, közepére morzsolom az élesztőt, erre öntöm a langyos vizet és a az olajat, Az egészet rugalmas tésztává gyúrok. Mikor már láthatóan összeállt, ruganyos, akkor belegyúrok valami finomat. Lehet édesre is venni akkor pl. cukros-fahéjas almaszeleteket vagy szőlőszemeket. De lehet sósra is, akkor olivabogyót és paradicsomszeleteket gyúrok bele. Nem baj, ha a paradicsom, vagy szőlő leve kinyomódik gyúrás közben, szerintem attól csak finomabb lesz a tészta. Esetleg, ha nagyon lágy lenne a létől tegyünk bele még lisztet. Letakarva fél órát kelesztem. Ha szépen megkelt egy tepsibe téglalap alakúra egyengetem, széleit kihúzkodom. Nyújtófa nélkül is jól alakítható, mert jó rugalmas a tészta. A tepsi alját jól ki kell kenni olajjal. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük