Útvonal és távolság adatok

Kerékkel mért Mátra 115, 88, 55 távolság adatok, részletes itiner.

Pontos szint adatok, tuhu – kerék összevetés, stb.

Az alábbi letölthető nyomvonalak a turistautak.hu alapján készültek.

Letölthető Mátra 115 útvonal Google Earthhöz (kmz).

Mátra 115 útvonal track (GDB) – ehhez képest jelenleg egy eltérés van, Fallóskútról Mátrakeresztesre egy újabb nyomvonalon halad az S+

Mátra 88 útvonal Google Earth-höz (kmz)

Mátra 88 útvonal (GDB)

Mátra 55 útvonal Google Earth-höz (kmz)

Mátra 55 útvonal (GDB)

Az alábbi táblázatok az egyes távok útvonalait tartalmazza (hol milyen jelen kell haladni), viszont a szint és táv adatok elavultak (hamarosan frissítem), a tekintetben a fenti táblázatok az irányadóak.

Sötét rózsaszínnel azok a sorok vannak jelölve, ahol ellenőrzőpont lesz. A halvány rózsaszín feltételes ellenőrőzpontot jelent, de ezeken kívül is lesz még előre be nem jelentett ellenőrzőpont megfelelő helyeken :-).

Continue reading

Parádsasvár-Galyatető-Mátraalmás-Galyatető

Most hogy szép tavaszi idő lett, és kizöldültek a fák (már legalábbis az alacsonyabban fekvő részeken) újra nekiálltunk a Parádsasvár-Galyatető táv bejárásának, kiegészítve a kitérővel Mátraalmásra. Tavasz


Kellemes időben, kellemes tempóban, ismét lemérve: Sasvár-Galya: 6.2 km (a kilátóig), 1 óra 45 perc, 767 méter összesített szintkülönbség; Galya-Almás-Galya: 6.7 km, 2.5 óra (pihenővel), össz. szintkülönbség 1000 méter körül. Összességében nagyon kellemes mindkét szakasz, a Mátraalmásról visszafelé vezető meredek rész pedig kimondottan szép.

Tavasz Tavasz Ismét a sasvári parkolótól indultunk, de most a jelzést követve jobbról haladtunk át a falun; aztán pedig végig a piros + jelzésen. Így legalább megnéztük az üveggyár romjait a másik irányból is. Kicsit korán jött a tavasz, de feljebb kapaszkodva a gerincen azért szép lassan beértük és lehagytuk a zöldet. Egyébként a bükkfa levele, amíg ilyen szép zsenge zöld szinű, állítólag ehető; finom sóska-szerű íze van. A jelzések, az utak továbbra is jól láthatóak, követhetőek, nem találkoztunk problémás részekkel.

A mátraalmási kitérő nekünk is viszonylag új volt, erre már ritkábban járunk. De, tetszett.

Kidőlt

Fent a gerincen

A jelzésekkel olyan érzésem volt, hogy ezt nemrég valaki nagyon, de nagyon komolyan vette – ezúttal is köszönet neki ezért, szinte lehetetlen eltéveszteni. Egy helyen bambultunk csak el, ahol a jelzés lekanyarodik egy erdészeti útról, ott kicsit figyelni kell. Mátraalmáson pihentünk kicsit, megittunk egy kólát (3 deci – 90 forint, nem rossz). A pontos útvonal nem nagyon volt meg nekem fejben, ezért a túra végén van is egy kis csavar, azt hiszem letértünk a kijelölt útvonalról azzal, hogy levágtunk egy részt a falun át (rémlett valami levágás, de ez azt hiszem nem az).

Összességében tehát nagyon kellemes kis út volt, visszaérve Sasvárra elég jól esett a késői ebéd, a mátraalási kitérő pedig mindenképp megéri, főleg a visszafelé vezető út szépsége miatt.

Hidegkúti-th. környéke, Március 15.

Március 15. Hidegkúton Ezen a hétvégén jól megnéztük, hogy mit is lehetne tenni a Mátrakerestes – Hidegkút szakasszal. A régi jelzést a templom eladását követően elkerítette a régi tulajdonos, de ez még könnyen korrigálható volna. A nagyobb gond, hogy a Keresztes feletti meredek oldalban a jelzés útja elvesztette régi funkcióját, nem használják és így egyre nehezebben követhető. Pár évtizede végleg felhagytak a a földek művelésével, a túlszaporított vadállománytól nem tudta megvédeni a falu földjeit, a 100%-os vadkár miatt így elvesztek a falu termőföldjei.

A mai terepjárós forgalom a Körtvélyes felé jár, így mi is arra néztük ki az új sárga sávot, az út így rövidebb és követhetőbb is lesz, és megszűnik a rövidítés lehetősége.

Hidegkúti-th. és Nagyparlag között is elég sok gond van a sárga sávval, egy kis bozótirtással, kő és kidőlt fa pakolással támogattuk meg az ösvény követését. Jelzésfestések hamarosan következnek.

Parádsasvár – Galyatető

Sajnos nem most hétvégén, amikor szép nagy hóban és napsütésben úszik a Mátra, hanem három hete, de bejártuk a Parádsasvár – Galyatető részt; 6.1 km, 657 m szintkülönbség az itiner szerint, ha jól látom optimista 45 percre belőve. Fent a gerincen


Na mi azért szombaton dél körül, de még ebéd előtt ennél kényelmesebben álltunk neki a dolognak, mint közel sem gyakorlott túrázók. GPS-szel lemértük amit mentünk, eszerint 4.91 km légvonalban, 2 óra, 6.32 km gyaloglás, 708 méter szintkülönbség. A hobbi-projektünket használtuk a méréshez, átkattintva a woopho.com-ra és a mátra tag-re keresve megtekinthető képekkel, térképen és részletes adatokkal az út, de a kényelem kedvéért íme beágyazva:

Mivel egyébként is Parádsasváron voltunk, lesétáltunk a parkolóhoz, hogy a teljes távot lemérjük.

Innen érkezünk elvileg

És megyünk tovább Parádsasváron

Van egy kis kavar az útvonalban, hogy Parádsasvár melyik oldalán vezet a jelzés, ha minden igaz, mi pont a rossz oldalon mentünk. De semmi gond, az üveggyár (felújítás alatti 🙂 ) maradványait ígyis-úgyis meg tudjuk csodálni. Ezt leszámítva egyébként szépen kint vannak a jelzések, ezektől csak egy helyen tértünk el kicsit, a galyai úthoz közelítve, ahol rácsatlakozunk a K+-ra, de ott sem vészesen, és csak a kilátás kedvéért.

Fent a gerincen

A galyai úttól kezdve egyébként már szép hó kezdett lenni, Galyatetően egyenesen téli viszonyok fogadtak minket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy aznap épp Téli Mátra Túra bonyolódik, de azért ez nem akadályozott meg minket abban, hogy gyorsan felaszaldjunk a kilátóba, majd a be a büfébe egy teára. Azon kicsit még jobban meglepődtünk, hogy a büfébe egyszercsak benyitottak Gyuriék, testhezálló futós cicanadrágban, de hát kicsi a világ.

Télimátra

Lefelé egy fokkal gyorsabban ment a dolog, és az ebéd Sasváron kimondottan jól esett. Szerintem nyárig még néhányszor végigszaladok az útvonalon, sőt szerintem bejárom majd a mátraalmási következő és Kékestetőről jövő előző szakaszokat is.